Honda CBR 250 Forum banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #1
some sound is coming from my engine,and i will post the youtube link of the video, its only 20sec, please hear with headset and help me and advise what should i do
 

·
Registered
Joined
·
1,877 Posts
Has it been run low on oil at any point?

Have the valves been checked recently?

It is also possible the cam chain tensioner isn't working properly, but it's hard to say.
 

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #5
no the oil changing has done properly, mechanic told me it might be Valve clearance or tensor problem. but just want to make sure if someone has this same issue.
 

·
Registered
Joined
·
144 Posts
The sound is definitely something to do with the valve train. The first thing to check is the Cam Chain Tensioner. They are pretty cheap so I would just buy a new one test it out. Past that it could just be the valve clearance could be too much.

Has this sound started all of a sudden or has it gradually gotten louder?
 
  • Like
Reactions: jkv357

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #7
gradually got louder i guess,i was not aware of this sound unitil i hear my friends bike sound,which is smooth.thanks for your tip
 

·
Super Moderator
Joined
·
6,925 Posts
no the oil changing has done properly, mechanic told me it might be Valve clearance or tensor problem. but just want to make sure if someone has this same issue.
How many km's on the bike?

Source of the noise could be the cam chain tensioner, as others have suggested. But I'd also have the valve clearance checked, and adjusted if clearance is found out of specification.
 

·
Registered
Joined
·
1,851 Posts
Some people have had problems with the cam chain tensioners and some early models had a tendency to have their valve clearance out of specs though the latter one should have been corrected on the very first service after 1000km.
 

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #11
my cbr is 2014 version,one mechanic told me the problem is with tensioner and maybe shim,hope fixing this will sole the problem.thanks
 

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #13
ok thanks.i will get the bike checked Tomorrow,
one more thing is at low throttle their is missing feeling,after that no problem.. any idea what is the problem?
 

·
Registered
Joined
·
1,877 Posts
ok thanks.i will get the bike checked Tomorrow,
one more thing is at low throttle their is missing feeling,after that no problem.. any idea what is the problem?
Easy thing to try would be to add a strong fuel system cleaner like Techron Concentrate (1oz per gal) to a full tank or 2.

That will clean the injector and also the intake valves and combustion chamber of deposits which can build-up and cause detonation and other issues.

I run it every year in the cycles after running my storage gas (with stabilizer) just to make sure the system stays clean. Also run it in each vehicle after the winter season when there is an overly rich mixture due to cold temps.

I'm big on preventative maintenance.
 

·
Registered
Joined
·
37 Posts
Discussion Starter #15
thanks,i have fixed the sound,and as you guys said it was shim problem..but still their is a slight tik tik sound i can hear???
 

·
Registered
Joined
·
1,881 Posts
Probably the tensioner. Factory ones are noisy to begin with, then as they age they knock more and more. Mine got so bad I thought I had a bearing going. Replaced with some Lowes hardware and made it a manual adjustment; never had another issue.
 
1 - 19 of 19 Posts
Top